top of page

Retro den ve školní jídelně - připojujeme se k projektu základní školy

Co se tehdy vařilo?

Pod pokličkou najdeme poklady jako kuřecí steak s broskví a sýrem, okurková omáčka, katův šleh. Některé z receptů už z českých domácností téměř vymizely, na jiné dodnes nedáme dopustit.


Zavináče

Zavináče ze sleďů jsou opravdovou retro pochoutkou. Z pultů lahůdek stále nezmizely. Připravit si je můžete i doma. Potřebovat budete sleďové filety, cibuli, kyselé okurky a suroviny na kyselý lák.


Katův šleh

Katův šleh je pochoutka, která se v restauračních zařízeních objevila pravděpodobně v 70. letech. Nikdo neví, kdo ji vynalezl. Dnes už z restaurací téměř vymizel, vy si ho ale doma můžete připravit de luxe jako my v jídelně.


Šunka v aspiku

Šunka v aspiku nesměla na rautových stolech chybět.


Hovězí plátky po pražsku

Plátky se nejprve podusí na cibulce. Mezitím umícháte do ztuhnutí vajíčka s hráškem a šunkou v horké vodní lázni. Směsí pokladete hotové plátky, které se podávají s čerstvou cibulí.


Pudink 

Tradiční dezert 80. let – pudink. Nejoblíbenější byl ten vanilkový, navrch patřila šlehačka, kompotované ovoce a trocha sirupu. Když se proložil piškoty, sloužil i jako rychlá svačina pro děti.


Okurková omáčka

Okurková omáčka už dnes strávníky tolik neláká, dříve ale patřila mezi běžná jídla československých domácností. Nejde zrovna o jídlo, které by nadchlo svým vzhledem. Základem omáčky jsou sterilované okurky a smetana.


Comments


© 2020 Školní jídelna Týnec nad Sázavou, příspěvková organizace, všechna práva vyhrazena.

bottom of page