Co se tehdy vařilo?
Pod pokličkou najdeme poklady jako kuřecí steak s broskví a sýrem, okurková omáčka, katův šleh. Některé z receptů už z českých domácností téměř vymizely, na jiné dodnes nedáme dopustit.
Zavináče
Zavináče ze sleďů jsou opravdovou retro pochoutkou. Z pultů lahůdek stále nezmizely. Připravit si je můžete i doma. Potřebovat budete sleďové filety, cibuli, kyselé okurky a suroviny na kyselý lák.
Katův šleh
Katův šleh je pochoutka, která se v restauračních zařízeních objevila pravděpodobně v 70. letech. Nikdo neví, kdo ji vynalezl. Dnes už z restaurací téměř vymizel, vy si ho ale doma můžete připravit de luxe jako my v jídelně.
Šunka v aspiku
Šunka v aspiku nesměla na rautových stolech chybět.
Hovězí plátky po pražsku
Plátky se nejprve podusí na cibulce. Mezitím umícháte do ztuhnutí vajíčka s hráškem a šunkou v horké vodní lázni. Směsí pokladete hotové plátky, které se podávají s čerstvou cibulí.
Pudink
Tradiční dezert 80. let – pudink. Nejoblíbenější byl ten vanilkový, navrch patřila šlehačka, kompotované ovoce a trocha sirupu. Když se proložil piškoty, sloužil i jako rychlá svačina pro děti.
Okurková omáčka
Okurková omáčka už dnes strávníky tolik neláká, dříve ale patřila mezi běžná jídla československých domácností. Nejde zrovna o jídlo, které by nadchlo svým vzhledem. Základem omáčky jsou sterilované okurky a smetana.
Comments